Colobra escurçonera (també serp pudenta)

Colobra escurçonera  (també serp pudenta)

Colobra escurçonera

Natrix maura

La colobra escurçonera (Natrix maura) es una serp de la família de les Natricidae. Es troba al sud-oest d’Europa i a l’oest de Nord Àfrica. Es tracta d’una espècie altament aquàtica que viu en llocs humits de zones càlides. El seu límit d’altitud es situa als 1000 metres a la vessant francesa i entorn als 1500 metres a les vessants andorranes i espanyoles. Aquesta espècie mediterrània es un colonitzador històric de les muntanyes des de la fi de l’última glaciació, pel que l’escalfament global hauria d’incrementar el seu límit altitudinal.

La coloració de la colobra escurçonera, força variable, és generalment marró o grisosa, si bé pot restar tenyida de groc oliva o vermell. A la part posterior, s’alineen dues fileres de taques fosques, fusionant-se sovint per formar línies o un dibuix en ziga-zaga ben marcats. El ventre es blanquinós, groc o marró amb un dibuix de damer negre. La colobra escurçonera mascle sol mesurar menys de 70 centímetres; les femelles, de major mida, poden arribar al metre de longitud, fins i tot més en el Magreb.

Aquesta espècie carnívora s’alimenta bàsicament de petits peixos (barb roig, rútil, truites) i amfibis (granotes i tritons). Sol caçar dins l’aigua, guiant-se amb l’olfacte i el tacte, per desallotjar petits animals amagats sota les pedres o la vegetació aquàtica. La reproducció te lloc a finals de la primavera. La femella pon de 3 a 24 ous que desclouen a finals de l’estiu. És molt bona nadadora, podent romandre sota l’aigua més d’una hora. Se l’anomena “escurçonera” a causa dels seus motius amb zig-zag a la part posterior com els dels escurçons europeus. Contràriament a aquestes, no te verí i te les pupil·les rodones i no dividides verticalment. Aquesta estratègia d’adaptació basada en el mimetisme amb els escurçons li confereix protecció envers determinats depredadors naturals., però li provoca sovint ser eliminada per l’home. Com totes les serps franceses, és una espècie protegida.

Distribució de la colobra escurçonera segons l’IUCN i dades de presencia de l’espècie a la zona elegible del projecte Interreg POCTEFA ECTOPYR( font de les dades IUCN i col·lectiu ECTOPYR). Dades incompletes per la vessant sud.

Altres espècies